JEZELF ZIJN

Jezelf zijn in alle situaties, wat bedoel ik daarmee?

Soms kom je in een situatie terecht, waarbij je je groot en sterk “moet” houden om je werk, je gezin en alle sociale activiteiten daaromheen vol te houden. Bijvoorbeeld je hebt een chronisch ziek kind, waar je 24/7 extra zorg en aandacht voor nodig hebt. Of je bent mantelzorger voor een zieke ouder die je wilt verzorgen.

Je maakt het iedereen naar de zin (de pleaser), je wilt de sfeer in huis voor de rest van het gezin “gezellig” (de clown) houden. Als je collega’s op je werk vragen hoe het met je gaat, zeg je dat alles prima gaat, je lacht alles weg (de vrolijke frans). Als je “vrij” bent, stort je je op intensief sporten, een agenda vol afspraken, veel eten, om maar niet te hoeven voelen wat er van binnen bij je afspeelt.

Het zijn allemaal manieren om jezelf te beschermen. Van binnen voel je onrust, onzekerheid, angst en je bent doodmoe. Wat kost dit een energie. Als je dit een tijdje doet en je ben je er bewust van, dan is het nog te doen. Je hoofd/je ego kan het lang volhouden (je criticus) zegt waar je allemaal aan moet voldoen, wat je nog moet doen en je bent nooit klaar. Ga je hier langer mee door en de klachten in je lijf nemen toe en je luistert hier niet naar, dan loopt de stress op. Het wordt tijd dat je in de spiegel kijkt en hier iets aan gaat doen.

Jezelf zijn betekent ook dat je mag zijn wie je bent, ongeacht je achtergrond, je huidskleur en je geaardheid.

Regelmatig spreek ik coachees tijdens sessies, waarbij dit onderwerp een grote rol in hun leven speelt. Het niet “mogen” zijn wie je bent, zorgt voor klachten op het fysieke, mentale en emotionele vlak. Overtuigingen die waar lijken, aannames wat anderen hiervan vinden, regels die je hebt meegekregen tijdens je opvoeding, thuis, op school en in de maatschappij, kunnen ervoor zorgen dat je hierin gaat geloven en je hiernaar gaat gedragen.

Je denkt en gelooft dat je er niet bij hoort, dat je anders bent, niet goed bent zoals je bent. Iedereen wil graag ergens bij horen, wij zijn sociale dieren, we willen gehoord, gezien en erkend worden. Vraag jezelf af, volgens welke regels leef ik? Welke overtuigen en aannames zijn werkelijk waar. Wat kost dit je? Wat levert dit je op? We zijn zo vaak geneigd om labels en etiketten op alles en iedereen te plakken.

Een van mijn kinderen werd vroeger vaak niet gevraagd op kinderfeestjes, omdat het “zo druk” was en wat ingewikkeld zeg, met diabetes. Mijn andere kind, was op ieder feest van de partij. Voor het kind dat nooit gevraagd wordt is dat zo pijnlijk. Ook voor het andere kind. Als ouder voel je die pijn, als het ene kind weer eens een feestje had, ging ik met het “drukke diabetes” kind naar de bioscoop.

Gelukkig heeft het “drukke diabetes” kind inmiddels een grote vrienden/vriendinnengroep en mag graag een feestje vieren!

Jezelf zijn in alle situaties en blij zijn met wie je bent, dat is wat ik iedereen gun!

Je bent prima zoals je bent, met al je plussen en minnen.

Hoe je naar jezelf kijkt, je zelfbeeld is van invloed op je omgeving. Hoe waardeer je jezelf? Durf je nee te zeggen als je geen zin hebt, of als het je niet uitkomt? Kan je op jezelf vertrouwen?

Tijdens het life coachen in de natuur is er alle tijd om aandacht aan jezelf te besteden. De natuur oordeelt niet en accepteert je precies zoals je bent. Dit zorgt voor ontspanning en een vrij gevoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.